یکی از راهکارهای VoIP, ایجاد ارتباط از طریق درگاههای VoIP است. در بعضی از نقاط، ارائه خطوط تلفنی از طرف شرکت های مخابراتی صورت نمیپذیرد. در صورت در دسترس بودن شبکههایی مانند اینترنت یا شبکههای اختصاصی در محل مورد نظر, میتوان از طریق این شبکهها اقدام به انتقال خطوط نمود.
برای انتقال خطوط از طریق درگاههای VoIP، از درگاه ویپ یا Gateway استفاده میگردد.
ساختار درگاههای VoIP
درگاه ویپ دستگاهی است که از پروتکلهای اینترنتی برای ارسال و دریافت ارتباطات صوتی (VoIP) استفاده میکند. این عبارت کلی است و میتواند در موارد مختلفی استفاده شود.
دستگاههای متعددی از این نوع وجود دارند که تبدیل به یکی از انواع متداول خدمات تلفنی صوتی در بسیاری از زمینهها شدهاند.
کاربردهای Gateway
یک درگاه معمولی ویپ دارای رابطهایی برای شبکه های IP، PSTN یا خدمات تلفنی قدیمی (POTS) است. این دستگاه برای کاربردهای متعددی پیکربندی میشود که عبارتند از :
- دستگاه تلفنی داخلی یا PABX همراه با اتصال خروجی ویپ از طریق اینترنت
- رابط PSTN به یک شبکه تلفنی با قابلیت اتصال IP به یک سامانه تلفنی ویپ
- رابط های PSTN و ویپ خارجی هستند و گاهی اوقات ارتباطی را به اندازه هزینههای تماس محلی به یک مرکز تماس با یک مرکز تماس راه دور برقرار میکنند.
رابط PSTN
رابط PSTN اغلب به صورت دوتایی است یا به عنوان ارتباطهایی برای روی یک ایستگاه تبادل خارجی (FXS) و یک دفتر مبادله خارجی (FXO) عمل می کند.
رابط FXS
رابط FXS به دستگاههای FXO مانند تلفنهای آنالوگ محلی یا بخش مبادلهای PABX متصل میشود و رابط FXO به دستگاه های FXS مانند شبکه های PSTN متصل می گردد.
افزایش عملکرد درگاه ویپ
برای افزایش عملکرد Gateway، دستگاهی با توان نسبتا بالا برای استفاده بهتر از فرمتهای فشردهسازی مانند G.729a مورد نیاز است که نسبتا ارزان قیمت و ساده است و عملیات مشابهی را با استفاده از پهنای باند بیشتر بر روی G.711 انجام میدهد.
هر دستگاهی که قابلیت ارائه صوت به فرمت G.711 در بستر اینترنت را داشته باشد به عنوان یک “درگاه ویپ” شناخته میشود اما دستگاهی که قابلیت ارسال و دریافت همزمان را داشته باشد، عملکرد بهتری خواهد داشت.
همچنین دستگاهی که کدکهای بیشتری را پشتیبانی نماید، معمولا در شرایط مختلفی مانند پهنای باند محدود، عملکرد بهتری دارد، زیرا بستههای داده با سرعت بیشتری ارسال میشوند ، البته تاخیر چند میلی ثانیهای بین ارسالها وجود دارد که معمولا از پروتکل VoIP برای ارسال استفاده میکنند.
همچنین از دست رفتن یک یا دو بسته معمولا منجر به کاهش چشمگیر عملکرد سیگنال نمیشود.
کارکرد کدک G.711 و رله SIP در درگاه ویپ
با استفاده از کدک G.711 میتوان همراه این دستگاهها از یک ماشین فکس یا مودم نیز استفاده کرد، چراکه کدک G.711 عملیات فشردهسازی پخش صوت را به سادگی انجام میدهد و سایر کدکها معمولا قادر به انجام چنین کاری نیستند.
هر رایانه شخصی پیشرفته که دارای میکروفن و بلندگو یا هدستی که هر دو این قابلیتها را داشته باشد، میتواند به عنوان درگاه ویپ عمل کند و برای این کار نیازمند ارتباط اینترنتی و رله SIP است.
بسیاری از رله های SIP تجاری هستند و بر حسب کارکرد بر دقیقه یا نرخ ثابت برای خدمات نامحدود هزینهبر هستند و در تعدادی از کانالها ارائه میشوند.